Duhringova choroba je méně známou, ale bohužel stále častější, kožní formou celiakie. Byla popsaná už v roce 1884, ale až do 60. let minulého století nebyla s celiakií spojována a lékaři ji považovali za čistě kožní onemocnění.
Tehdy bylo zjištěno, že sliznice tenkého střeva až u 75 procent nemocných vykazuje stejné funkční a morfologické změny jako u celiakie. Podle současných poznatků tedy nejde o přidruženou chorobu nebo komplikaci celiakie, ale o její rovnocennou formu.
Obě formy nemoci, klasická známá celiakální sprue i Duhringova choroba (dermatitis herpetiformis), se mohou vyskytnout i současně.
Jak se projevuje?
- Lidem se začnou objevovat silně svědící puchýřky či ekzémy na typických místech, zejména v okolí velkých kloubů, loktů, kolen, hýždí, lícních kostí, ramen nebo zápěstí
- Střevo může být postiženo pouze ostrůvkovitě, takže biopsie střeva nemusí být průkazná
- Nemocní nemívají obtíže interního rázu (asi 20 % udává průjmové stolice)
- Pacient mívá rovněž zvýšenou citlivost na jód
- Potíže se mohou projevovat ve větší míře i po požití pouze některého druhu jídla, např. ryb
Duhringova choroba se objevuje většinou v období puberty, adolescence až dospělosti, ale jsou známy případy výskytu i u tříletých dětí. V posledních letech se výskyt zřetelně zvyšuje a posunuje se do stále nižších věkových skupin.
Vzhledem k tomu, že povědomost o této chorobě je poměrně nízká i mezi lékaři, pacienti bývají léčeni na zcela jinou diagnózu, většinou na kožním nebo alergologickém oddělení.
Léčba této formy celiakie spočívá rovněž v dodržování bezlepkové diety. Pokud je ekzém rozšířen, užívají se na potlačení těchto kožních projevů i léky. Avšak doporučuje se užívání těchto léků jen do doby ustoupení kožních projevů. Pokud se dieta přeruší, ekzémy se znovu vracejí.
Zdroj: www.potravinova-alergie.cz, wikiskripta / Zpravodaj 2020/4