Blíží se Velikonoce a čas dalšího pečení. Bezlepkové pečivo je mnohem křehčí než to s obsahem lepku. Aby se tedy z cukroví nestala hromádka polámaných kousků, doporučujeme:
- Používat pečící papír.
- Drobivost pečiva (převážně lineckého) způsobuje příliš mnoho mouky, kterou do těsta zapracujete při přílišném podsypávání.
- Upečené cukroví nechte vychladnout na plechu.
- Cukroví místo obalování posypejte cukrem (např. přes cedník) ještě na plechu.
- Pro uložení cukroví použijte spíše širší než vyšší krabičku, při více vrstvách dochází k rozlámání.
- Všechna těsta, ze kterých se vyvaluje plát, a vykrajují tvary, vyvalujeme válečkem nejlépe po menších částech.
- Válení plátu je výhodné mezi dvěma potravinářskými fóliemi nebo na pečícím papíru. V nouzi stačí mikroténový sáček.
- Většinu těsta udržujeme v chladu, odebíráme jednotlivé „porce“ a zpracováváme. Záleží na množství tuku v těstě a teplotě v místnosti.
- Doba pečení je závislá na velikosti tvarů a tloušťce těsta. Také platí, že ke konci pečení, kdy je už trouba v provozu delší dobu a je přiměřeně zahřátá, trvá pečení kratší dobu, než na začátku.
Zdroj: SCČR