TISKOVÁ ZPRÁVA
V sobotu 24. června 2023 se v areálu Emauzského kláštera v Praze uskutečnilo v pořadí již XXIII. celostátní setkání Sdružení celiaků ČR. Posláním Sdružení celiaků ČR, z. s. je hájit zájmy lidí, kteří jsou ze zdravotních důvodů nuceni dodržovat bezlepkovou dietu. Účastníci celostátního setkání měli příležitost setkat se v krásných prostorách Emauzského kláštera v Praze 2 a strávit den s ostatními bezlepkáři.
Akci podpořilo hlavní město Praha. Záštitu nad setkáním převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Účastníci všech věkových kategorií se mohli seznámit s tradičními produkty i novinkami na trhu bezlepkových produktů, které výrobci a dodavatelé nabízeli formou ochutnávek a prodeje za zvýhodněné ceny. Své výrobky představily téměř tři desítky výrobců či dovozců bezlepkových potravin. V nabídce bylo vše, co si lze představit v bezlepkové kuchyni, mouky, polotovary, těstoviny, cukrovinky, čerstvé i trvanlivé pečivo, hotová jídla, nápoje. Po dobu celé akce bylo zajištěno bezlepkové občerstvení.
Návštěvníci využili možnost prohlédnout si překrásné vnitřní prostory kláštera a odpočinout si i díky příjemnému počasí v Rajské zahradě. Členové Sdružení celiaků ČR zdarma obdrželi hodnotné konferenční tašky s bezlepkovými produkty.
Můžeme konstatovat, že setkání se letos zúčastnilo historicky nejvíce návštěvníků, o čemž svědčí číslo 1 429! Účastníci přicházeli průběžně během celé akce, takže i fronty u prezence a stánků byly po většinu doby přiměřené.
Posluchači také ocenili velmi dobře sestavený odborný program a výběr přednášejících:
MUDr. Natália SZITÁNYI: „Celiakie z pohledu pediatra“
MUDr. Jiří VEJMELKA: „Diagnostika celiakie u dospělých“ a „My a naše mikrobiota. Jaký je náš vztah?“
a Věra BOHÁČOVÁ, DiS.: „Bezlepková dieta v širších souvislostech“
Konferenční sál byl plný, diskuze po jednotlivých přednáškách dlouhá a hodnotná. Za to patří jak přednášejícím, tak i všem účastníkům velké poděkování.
Poděkování patří všem návštěvníkům, kteří vytvořili příjemnou atmosféru po celou dobu setkání. Zvláštní dík patří všem, kteří setkání pomohli zajistit. Příprava výstavních prostor, zajištění zázemí, občerstvení, dostatek dobrovolníků pro vylepení orientačních cedulí, pro prezenci, zajištění obsahu a následná příprava hodnotných konferenčních tašek pro návštěvníky, zajištění žádaných vystavovatelů, to vše vedlo ke klidnému průběhu akce.
A které firmy vlastně akci podpořily? Amylon, Balviten, Italská pekárna Bassotto, Benkor, Bezgluten, Big Shock!, Doves Farm, Easy Cook, Ellagris, Good Foods, Gullón, Jitulčiny dobroty, LifeFood, Massimo Zero Srl, Nominal, Nutri Free, Puravita, Racio, Seitz, Zdravé dobré (prodej výrobků Amaranth Life, Coffeec, Gutini, Liškův chléb, Moravia lázeňské oplatky, NS Food a Semix) a VZP.
A zejména partneři setkání, kterými byly Dr. Schär AG/SPA a Jizerské pekárny spol. s r. o.
Snahou organizátorů bylo, aby se nejednalo o čistě komerční záležitost, ale o vyvážené spojení edukační a výstavně – prodejní akce. A tento záměr se i letos podařilo uskutečnit.
Za rok se opět budeme těšit v nádherných prostorách Emauzského kláštera na viděnou!
Pořadatel:
Sdružení celiaků ČR, z. s.
www.celiaci.cz, kontakt: e-mail: info@celiac.cz, tel. 602 273 173
Sdružení celiaků ČR, z. s. zdarma provozuje Poradnu pro dětské i dospělé celiaky, do které je nutné se předem objednat na výše uvedených kontaktech.
Celiakie je vrozené autoimunitní onemocnění, které je vyvolané nesnášenlivostí lepku. Může se projevit v jakémkoliv věku. Lidem, kteří se narodí s takovouto abnormální přecitlivělostí, lepek způsobuje chronický zánět sliznice tenkého střeva a musí dodržovat přísnou celoživotní bezlepkovou dietu.