Španělsko bez lepku

Napsal/a celiacicz

16 října, 2024

Španělsko patří mezi ty země, kde se trh s bezlepkovými potravinami vyvíjí rychlým tempem. Překvapilo mě už v roce 2018, tehdy mimo jiné velkou nabídkou restaurací rychlého občerstvení. A po pěti letech je tam všechno zase o několik dalších kroků dál.

Srovnání je o to jednodušší, že jsem se vrátil na stejné místo, konkrétně do hlavního katalánského města Barcelony a jejího okolí.

Začněme městem samotným. A rovnou i zmíněnými fast foody, kterým se ve městě, hojně navštěvovaném mladšími generacemi, s bezlepkovou nabídkou zjevně daří. V McDonald’s platí stále stejné pravidlo, tedy že jakýkoliv burger s výjimkou těch se smaženým masem si lze objednat v bezlepkové housce. Vůbec poprvé v životě jsem ale měl možnost vyzkoušet i kompletně bezlepkové menu z Burger Kingu, který mě příjemně překvapil.

Bagety

Další kapitolou jsou bagety. Bezlepkovou variantu by měl ve Španělsku nabízet i světoznámý řetězec Subway, osobně jsem ho ale nenavštívil. Místo toho jsem se dvakrát vracel do na pohled nenápadné bageterie Conesa Entrepans v jedné z ulic podél třídy La Rambla. Nejde o typický fastfood, Conesa je rodinná bageterie s více než sedmdesátiletou tradicí a vlastní recepturou, což je na jejich bagetách velice dobře znát.

Chuťově hodnotím za jedna a plusový bod patří Conese Entrepans určitě i za to, že kuchaři bezlepkovou bagetu připraví přímo před vámi na zapékači zcela odděleném od toho pro normální bagety, tudíž máte záruku, že nedojde ke kontaminaci.

Bezlepkové sendviče

Bez doporučení nemohu nechat ani další restaurace, které jsem si v Barceloně vytipoval. Dvakrát jsem se vracel i do bistra Gula Sana nedaleko slavné katedrály Sagrada Família, které ocení vyznavači zdravější stravy. Za zmínku stojí hlavně bezlepkové sendviče, třeba ten s guacamole a vajíčkem.

Pizzy

Pro milovníky pizzy zase doporučuji pizzerii Messié. Ta je specifická hned ze dvou důvodů, zaprvé se zde korpusy vyrábí zásadně ze směsi rýžové a kukuřičné mouky a chutnají výborně, zadruhé se pizzerie specializuje na bezlepkové pivo a ve speciálním pivním lístku si můžete vybrat značky ze všech koutů nejen Španělska, ale i Evropy. Nechybí ani náš Bernard či Celia.

Pivo

Pro pivaře-celiaky je obecně Španělsko rájem. V opravdu velké spoustě, možná i většině restaurací si mohou vybrat mezi dvěma nejznámějšími španělskými pivovary, kterými jsou San Miguel a Daura Damm. Ba co víc, vychlazená Daura je všude po Barceloně naprosto běžně k dostání i v obyčejných večerkách, které tu nejčastěji provozují obchodníci z arabského světa.

PEKÁRNA

V Barceloně se také nachází hned několik bezlepkových pekáren. Podle recenzí jsem si vybral Jansana Gluten Free, kterou, jak jsem zjistil, všichni vychvalují naprosto zaslouženě. Přestože jsem se trefil zrovna do období, kdy se pekárna chystala na dvoutýdenní dovolenou a doprodávala zásoby, výběr byl i tak obrovský a mohl jsem ochutnat jak docela obyčejné, ale naprosto výborné housky, tak i koblihu, slané empanadas nebo typickou katalánskou cukrovinku xuxos. Pekárnu rozhodně doporučuji.

V neposlední řadě stojí za návštěvu slavný trh La Boquerría na Ramble. Tamní stánky sice nenabízí vyloženě bezlepkové speciality, ale bohatá nabídka exotického ovoce nebo zeleniny od španělských farmářů rozhodně stojí za to.

Na druhou polovinu dovolené jsem se přesunul do sedmdesát kilometrů vzdáleného letoviska Blanes. Jako pozornost jsme od hotelu dostali zdarma večeře, což mě mile překvapilo, zároveň ale šlo o krok do neznáma.

Celiakii jsem s ohledem na rychlý sled událostí hotelové restauraci dopředu nehlásil, přesto jsem se na tématických večeřích najedl bez problému. Pokaždé jsem si vybral z velké nabídky steaků či salátů. Bezlepkové pečivo či zákusek navíc hotelová restaurace nenabízela, což byla pochopitelně škoda, ale zároveň mě to nijak zvlášť nepřekvapilo.

Vyloženě bezlepkovou restauraci jsem v Blanes nenašel, ovšem s jídlem nebyl problém, protože španělská kuchyně je typická hlavně masem, rybami nebo mořskými plody. Navíc povědomí o tom, co celiakie znamená, je v zemi velké, takže není problém se s číšníky na čemkoliv domluvit.

Za zmínku ovšem stojí další letovisko a zároveň krásné historické městečko Tossa de Mar, kam se dá bez problému dostat jednou z lodí, které nabízejí vyhlídkové plavby po pobřeží Costa Brava. Přímo pod zdejším hradem se nachází ulička plná lepších restaurací, z nichž jedna je kompletně bezlepková. Připlatit si zde rozhodně stojí za to, nabídka je pestrá, převažují v ní mořské plody a na předkrm jsou skvělou volbou zejména typické, plněné a smažené španělské krokety.

Text a fotky Štěpán Karlesz