Celiakie a histaminová intolerance

Napsal/a celiacicz

30 října, 2023

Histaminová intolerance (HIT) byla poprvé diagnostikována začátkem 21. století a je charakteristická nedostatečným odbouráváním histaminu v těle. Jak se tato nemoc projevuje a jak souvisí s celiakií? Co může člověk trpící touto nemocí konzumovat a čemu by se měl naopak vyhnout?

Přestože byl histamin objeven ještě v roce 1910, jako příčina potravinové intoxikace byl identifikován až o téměř 40 let později. Tehdy se jeho vysoké koncentrace zjistily ve zkažených rybách, což vyvolalo vzrůstající zájem o něj. Opravdový boom histaminové intolerance však pozorujeme zejména v poslední dekádě. Pacientů přibývá zejména vzhledem k lepší diagnostice a lepšímu povědomí o této diagnóze, a to mezi lékaři i samotnými pacienty.

Co je to histamin?

Histamin je chemická látka, kterou uvolňuje náš imunitní systém. Je známý zejména jako hlavní mediátor alergických chorob v organismu. V lidském těle však má také další důležité úkoly, jako například regulovat cyklus spánku a bdění či kognitivní funkce. Lidské tělo histamin produkuje přirozeně spolu s enzymem zvaným diaminooxidáza, označovaným jako DAO. Právě DAO odpovídá za rozklad histaminu, který přijímáme z potravin. Pokud se u jednotlivce projeví nedostatek enzymu DAO a tělo nedokáže odbourat histamin, může se vyvinout histaminová intolerance.

Které potraviny obsahují histamin?

Kvantifikovat hladinu histaminu v potravinách není jednoduché, protože i ve stejných typech potravin se může značně lišit. Dobrým pravidlem však je, že potraviny, které jsou fermentované, staršího data nebo zpracované, obsahují více histaminu než čerstvé potraviny. Mezi potraviny bohaté na histamin patří konzervované nebo fermentované rybí produkty, jako jsou sardinky či makrely v oleji. Vyskytuje se i v tučných rybách, mezi něž kromě zmíněných patří i tuňák a losos.

Histamin je rovněž obsažen ve zrajících a strouhaných sýrech, jako parmazán, čedar, gouda a eidam, a v mléčných výrobcích, jako jsou jogurty a zakysaná smetana. Obsahují ho i sušené a zpracované masné výrobky, tedy salámy, klobásy a sušené šunky. Najít ho můžeme i ve špenátu, rajčatech, kvašeném zelí, ve víně, v pivu, citrusech či jahodách. Naopak produkci DAO blokují alkohol, černý čaj, čaj maté, zelený čaj a energetické nápoje.

Jak se projevuje histaminová intolerance?

Většina lidí potraviny s vysokým obsahem histaminu toleruje, ale přibližně 1 % populace trpí histaminovou intolerancí. U těchto lidí histamin není správně odbouráván a hromadí se v těle. To může vyvolat reakci imunitního systému, která má za následek příznaky často podobné jako u celiakie, potravinové alergie, zánětlivých onemocnění střeva a jiných potravinových intolerancí. Jedná se o nadýmání, plynatost, průjem či zácpu. Pacienti si stěžují také na bolesti hlavy, ucpaný nos, únavu, kopřivku, nepravidelný menstruační cyklus, nevolnost.

Věděli jste, že?

Po konzumaci určitých druhů potravin se mohou příznaky histaminové intolerance dostavit většinou do několika minut, nejpozději však do hodiny. Kromě výše zmíněných se můžete setkat také s otokem hrdla, se ztíženým dýcháním, s kožními alergickými reakcemi, se zvýšeným krevním tlakem či s bušením srdce. Obvykle se vyskytuje několik příznaků najednou.

Histaminová intolerance a celiakie

Celiakie je autoimunitní onemocnění postihující hlavně tenké střevo, vyvolané nesnášenlivostí lepku. Bezlepková dieta je proto při celiakii jedinou a nezbytnou léčbou. Až 30 % pacientů s celiakií však pociťuje navzdory přísné bezlepkové dietě přetrvávající nebo opakující se břišní potíže. Tento stav se nazývá refrakterní nebo nereagující celiakie. Podle nejnovějších výzkumů se za ní může skrývat i histaminová intolerance, a to až v polovině případů.

Které bezlepkové potraviny mají nízký obsah histaminu?

Zaručit, že potravina bude zcela bez histaminu, nelze. Existuje však množství zdravých bezlepkových potravin, které mají nízký obsah histaminu.

Patří sem:

  • čerstvé maso a ryby
  • čerstvé necitrusové ovoce
  • vejce
  • mléčné náhražky, jako je kokosové a mandlové mléko (vyberte si plnotučné varianty s minimálním množstvím přísad nebo bez přísad)
  • čerstvá zelenina kromě rajčat, avokáda, špenátu a lilku
  • kokosový a olivový olej

Ještě předtím, než se pustíte do přípravy jídelníčku, mějte na paměti jednoduchou zásadu – hladina histaminu se zvyšuje, čím je jídlo starší. Vždy proto upřednostněte čerstvé potraviny před předvařeným jídlem nebo před zbytky jídel, která vám zůstala v chladničce z předchozích dnů.

Zdroj: www.vitacelia.cz https://www.vitacelia.cz/n/celiakie-a-histaminova-intolerance