Bezlepkový mrkvový dort, na kterém si pochutnáte v jakýkoliv sváteční den.
Ingredience korpus
4 vejce,
1,5 hrnku třtinového cukru,
¾ hrnku oleje,
2 hrnky bezlepkové mouky,
2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva,
1 lžička sody,
1 lžička skořice,
½ hrnku nasekaných ořechů,
2,5 hrnku jemně nastrouhané mrkve.
Náplň
50 gramů krémového sýra (typu Philadelphia),
1 hrnek moučkového cukru,
100 gramů másla,
lžička vanilkového extraktu,
pár kapek citronové šťávy.
Na ozdobu
pravý mandlový marcipán,
potravinářské barvivo.
Postup
Vyšleháme vejce s cukrem pomocí ručního šlehače (cca 2 minuty), do směsi vmícháme olej, přidáme prosátou mouku promíchanou se sodou, práškem do pečiva a skořicí, promícháme a nakonec přidáme ořechy a mrkev. Vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme na 180 °C 45–60 minut. Pro kontrolu vpíchneme špejli, vyjde-li suchá, dort je hotový. Změklé máslo vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem, přidáme vanilkový extrakt a citronovou šťávu a postupně zašleháváme krémový sýr. Pokud je třeba, necháme chvíli tuhnout v lednici, poté prokrojíme korpus, potřeme krémem, potáhneme marcipánem a uložíme do chladu. Z marcipánu si jednoduše můžeme zhotovit také marcipánové mrkvičky. Na 12–14 mrkviček potřebujeme cca 100 gramů marcipánu. Větší část obarvíme oranžovým potravinářským barvivem, vytvarujeme mrkvičku, k tomu přidáme na zeleno obarvenou nať vytvarovanou z marcipánu.
Dobrou chuť.
Recept vybrala a vyzkoušela: Patricie Biskupová
Fotografie: Adobe Stock